tisdag 3 mars 2015

Bildworkshop

Idag har vi haft vår första bildworkshop med Mats Andersson. Mats(1) brörjade att prata om abstrakta och konkreta bilder och vad detta innebär. En abstrakt bild är något som vi inte kan se vad det föreställer medan en konkret bild visar tydligt vad bilden föreställer. Efter lite fakta kring  olika begrepp så fick vi i uppgift att välja en bild av de som erbjöds. Sedan skulle man med hjälp av en tittruta tillverka en bild i bilden som skulle innehålla både mörka och ljusa kontraster.




Sedan skulle man förstora upp den lilla bilden på ett vitt papper i storleken 15*15 cm med hjälp av färgat papper som man rev isär och klistrade fast.




Mats kopierade därefter bilden i tolv kopior som  man fick testa att göra olika mönster med. 




Därefter fick man gå loss i allt material som fanns i bildsalen och göra precis vad man ville.



Det fanns allt möjligt material så som tyg, trä, färger, curry, limm, kakao, sallt mm.
Jag gick verkligen loss i att undersöka att måla med alla sorters material och målade endast abtrakta bilder. 


Här har jag använt mig utav mjöl, lim, matolja och färg. Det var spännande att se vad som hände med det olika ingridienserna.





I början av dagen fick vi en lapp av Mats där det stod precis hur uppgiften skulle gå till. Det var nummererat med siffror i vilken ordning allt skulle göras och direkt när jag fick instruktionerna sattes min osäkerhet  igång. Hur stort är 15*15 cm? Gör jag rätt nu? Ska man använda de här papprerna och innehåller min bild olika kontraster och former? Alla dessa tankar startade i mitt huvud. När vi sedan fick experimentara med allt tillgängligt material fanns inga sådana tankar hos mig utan min kreativitet gick på högvarv. Jag testade allt och hade jätte roligt. När jag målade med olika material gick mina tankar en helt annan väg än vad det gjort tidigare, vad händer om jag häller oljan på limmet?  Går det att måla på plast? Luktar min teckning om jag målar med curry? Jag hann göra flera teckningar och jag måste säga att jag tyckte att de blev väldigt fina. 

Detta är något som jag tror begränsar många barn i sitt skapande, att vi vuxna ofta vill styra barnen för att det alltid måste finnas ett rätt och fel. Vad är det som är det viktiga egentligen? Är det resultatet eller själva processen dit? För mig är det självklart att det är i processen som det sker ett lärande och detta vill jag ha med mig in i arbetet som förskollärare. Sen får det inte glömas bort att alla vi människor fungerar på olika sätt. En del barn behöver bli styrda i aktiviteter men de gäller som pedagog att se till varje enskilt barns behov och anpassa aktiviterna efter det. Enligt Körling (2012, s. 48) har eleverna rätt att vara sig själva och det är pedagogens ansvar att skolan blir ett lärande för varje enskild individ och där kunskapen blir en kraft istället för en börda för barnen.

Referenser


  • Körling, Anne-Marie (2012). Nu ler Vygotskij: eleverna, undervisningen och Lgr 11. 1. uppl. Stockholm: Liber
Mats Andersson. Bild workshop, Högskolan i Boårs 2015- 02-16

Kommunikation- alla kan inte tala men alla kan kommunicera!


Idag har vi haft workshop/föreläsning i kommunikation utifrån ett specialpedagogiskt perspektiv med Camilla Carlsson. Enligt Carlsson(1) har alla barn rätt till kommunikation även de barn där tal inte alltid är en självklarhet. Alla kan inte tala, men alla kan kommunicera. Det är vår uppgift som pedagoger att vara lyhörda och uppmärksamma på det barn som behöver hjälp i kommunikationen.  Camilla visade olika hjälpmedel som kan användas när kommunikationen inte är en självklarhet. Nedan kommer de metoder som camilla föreläste om.







TAKK- Tecken som alternativ och kompleterande kommunikation. TAKK är till för hörande barn som kan användas tillsammans med talet som stöd. Alla ord tecknas inte i TAKK utan endast enstaka ord som är det mest betydelsefulla i en mening. 











Här är bilder från böcker som vi fick kritiskt granska under workshopen. Bilderna är tydliga och jämte bilden finns en beskrivning hur man tecknar de som sker på bilden. Mycket bra böcker enligt min mening som jag kommer att använda mig utav i mitt arbete som pedagog. 







Teckenspråk- De dövas språk, som har grammatik. I detta språk tecknas alla ord i en mening. 




GAKK -Grafisk kommunikation eller alternativ kompleterande kommunikation. I GAKK används föremål, foton/bilder, symboler och talande hjälpmedel. Med hjälp av bilder över hur tillexempel en dag ser ut på förskolan hjälper vi barnen att förberedas och förstå allt som händer och det skapar ett sammanhang. 






          


Både GAKK och TAKK är  kommunikationshjälpmedel som är bra för ALLA barn i förskolan, inte minst för de barn som är i behov av särskillt stöd. Genom att använda dessa metoder som komplement till talet så används alla sinnen och allt blir tydligare för barnen.

Här kommer sex goda skäl  som Camilla beskriver till varför TAKK är bra att använda med barnen:

1. det går långsammare och är tydligare än tal
2. Det är fysiskt lättare att teckna än att tala.
3. Det ökar Koncentrationen vid inlärning.
4. Det ställer mindre krav på hörselminnet. 
5. Det är oftast lättare att minnas det vi ser i jämförelse med det vi hör.
6. Tecken är oftast mer lika begreppen de beskriver än vad talet är.


Camilla Carlson pratade om vikten att som pedagog använda sig utav TAKK dagligen i arbetet med barnen. Om det används i lek, spel, sånger och i böcker så blir det en naturlig del i barnens vardag vilket kommer hjälpa dem i samspelet med både oss vuxna men även med andra barn.

Här är en samtalsmatta som camilla visade. Lätt att göra själv för att använda som ett komplement i verksamheten




Även här eget tillverkat material Camilla visade. 



Tips på appar och länkar:

Om en bild- En app där man kan göra eget bildsspel om vad som ska hända under en dag. Denna app kan vara ett bra hjälpmedel att förberedda barn på tillexempel en utflykt.

Grid player- kommunikations app
Pupunet.net- En finsk sida där du kan hitta pictogram bilder och pcs bilder. Den här sidan är ett bra komplement till appen om en bild, då du kan välja bilder att använda till appen.

hargdata.se- Pedagigiska programvaror för läs och skrivsvårigheter

Dart-gbg.org- Kommunikations och dartcenter



Referenser

Camilla Carlsson, Specialpedagog,Högskolan i Borås. Våren 2015